Ticker

12/recent/ticker-posts

Από πού πήραν τα ονόματά τους οι μήνες

  Τι είναι μήνας

Ο Μήνας είναι ημερολογιακή μονάδα χρόνου, υποδιαίρεση του έτους. Η προέλευση και χρησιμοποίηση αυτής τις χρονικής περιόδου, με βάση την οποία μετρούσαν οι άνθρωποι τις ημέρες του χρόνου, εμφανίστηκε σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους και σχετίζεται με τις φάσεις της σελήνης και τον σεληνιακό μήνα, που είναι περίπου 29.5 ημέρες.
Ετυμολογικά ο μήνας είναι κληρονομημένο από τη  μεσαιωνική ελληνική μήνας < (κληρονομημένο) αρχαία ελληνική μήν < πρωτοελληνική *méns < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή ** mḗh₁n̥s < *meh₁- (μετρώ). Συγγενής η λατινική mensis, τα αγγλικά: moon, month,το γαλλικό mois κτλ.


 Οι Σκουριές, ο (δύστυχος) λαός κι ο πολιτικός Ιανός | Ελληνικές ...

Κάθε μήνας έχει και μια διαφορετική ιστορία...

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ : 

Ο πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από τον θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό (Janus) ο οποίος ίσως  προέρχεται από τη ρίζα PIE *ei- «να πάω» (συγγενή: σανσκριτικά yanah «μονοπάτι», παλαιοεκκλησιαστική σλαβονική jado «να ταξιδέψω»). Φαίνεται να έχει δύο πρόσωπα, το ένα μπροστά και το άλλο πίσω (μπορεί να αντιπροσωπεύουν την ανατολή και τη δύση του ηλίου και να αντανακλούν έναν αρχικό ρόλο ως ηλιακή θεότητα). Ο ναός του στη Ρώμη έκλεινε μόνο σε περιόδους ειρήνης.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ : 
Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare που σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω. Ήταν αφιερωμένος στο θεό του Άδη Φέβρουο και στους νεκρούς γι αυτό και στη διάρκεια του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών.
ΜΑΡΤΙΟΣ : 
Κατά το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν Primus. Μετά το 46 π.Χ. ονομάστηκε Μάρτιος, έγινε ο τρίτος μήνας του χρόνου, αφιερωμένος στον θεό Μαρς που αρχικά ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών αλλά αργότερα ταυτίστηκε με τον Άρη θεό του πολέμου.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ : 
Είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperio που σημαίνει «ανοίγω» γιατί τότε ανοίγει ο καιρός και ανθίζουν τα λουλούδια. Ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη.
ΜΑΪΟΣ : 
Ο πέμπτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια). Το όνομα Maja προήλθε από τη λέξη Μαία (τροφός) τη μητέρα του θεού Ερμή στον οποίο ήταν αφιερωμένος.
ΙΟΥΝΙΟΣ : 
Ο έκτος μήνας του έτους, ήταν αφιερωμένος από τους Ρωμαίους στη θεά Juno (Ήρα), σύζυγο του Jupiter (Δίας), προστάτιδα του οίκου και του γάμου. Κατά μία άλλη εκδοχή, πήρε το όνομά του από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο.
ΙΟΥΛΙΟΣ : 
Ο έβδομος μήνας του έτους έχει 31 ημέρες και είναι αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ : 
Ο Αύγουστος οφείλει το όνομά του στον αυτοκράτορα Οκταβιανό ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος που σημαίνει σεβαστός.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ :
 Ο Σεπτέμβριος κατείχε την έβδομη θέση στη σειρά των μηνών, όπως δείχνει και το όνομά του καθώς septem στα λατινικά σημαίνει επτά.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ : 
Από την λέξη octo που σημαίνει οκτώ πήρα ο Οκτώβριος το όνομά του μια και στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Το 46 π.Χ. με την αλλαγή του ημερολογίου έγινε ο δέκατος μήνας αλλά κράτησε το όνομά του.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ : 
Είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους σύμφωνα με το τωρινό ημερολόγιο, αλλά κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος μήνας γι αυτό και το όνομά του προέρχεται από τον αριθμό εννέα που στα λατινικά είναι novem.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ : 
Ο τελευταίος μήνας του έτους, ο πρώτος του χειμώνα, ο δέκατος του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου από όπου πήρε και το όνομά του. Decem στα λατινικά είναι το δέκα.
Οι μήνες στα αραβικά
Σε όλο τον αραβικό κόσμο χρησιμοποιείται το γρηγοριανό ημερολόγιο που φαίνεται στον παρακάτω πίνακα 1.Εκτός από αυτό στη Μέση Ανατολή κοντά στη Μεσόγειο χρησιμοποιείται ένα ημερολόγιο που προήλθε από το αραμαϊκό (πίνακας 2),γι'αυτό και κάποια ονόματα μηνών μοιάζουν με τα αντίστοιχα εβραϊκά.Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να ισχύει  το ισλαμικο ημερολόγιο.Η προφορά των μηνών δεν είναι ίδια παντού αλλά διαφέρει ελαφρά ανάλογα με τη διάλεκτο.
αραμαϊκό αραβικό
μήνας
αραβικά
ελληνικά
Ιανουάριος
كانون الثاني
Kānūn al-Thānī καανούν αλ-θάνι
Φεβρουάριος
شباط
σιούμπατ
Μάρτιος
آذار
'άνταρ
Απρίλιος
نيسان
νιισααν
Μάιος
أيار
'αγιαρ
Ιούνιος
حزيران
Χαζιραν/χουζαϊραν
Ιούλιος
تموز
ταμούζ
Αύγουστος
آب
'ααμπ
Σεπτέμβριος
أيلول
αϊλουλ
Οκτώβριος
تشرين الأول
τισριν αλ-αγουαλ
Νοέμβριος
تشرين الثاني
τισριν αλ-θανι
Δεκέμβριος
كانون الأول
κανούν αλ-αγουαλ

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

https://www.etymonline.com/

https://www.wikipedia.org/

https://en.wiktionary.org/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια