Ticker

12/recent/ticker-posts

Από πού πήραν το όνομά τους διάσημα μουσικά συγκροτήματα

 Το όνομα που θα επιλέξει ένας καλλιτέχνης ή ένα συγκρότημα μπορεί να είναι μεγάλος πονοκέφαλος, καθώς πρέπει να είναι «πιασάρικο», πρωτότυπο και να μένει στο μυαλό του κοινού. Από που λοιπόν εμπνεύστηκαν το όνομά τους μερικά από τα πιο γνωστά συγκροτήματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής;

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

ΑΒΒΑ: Ακρωνύμιο από τα ονόματα των τεσσάρων μελών του γκρουπ ( Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson και Anni-Frid Lyngstad).

ΑC/DC: Ο Μάλκολμ και ο Άνγκους Γιανγκ εμπνέυστηκαν αυτό το όνομα για το συγκρότημα από μια ηλεκτρική ραπτομηχανή που έγραφε πάνω της ότι λειτουργούσε και με εναλλασσόμενο (AC) και με συνεχές ρεύμα (DC).

Arctic Monkeys: Το όνομα είναι ένα φανταστικό είδος μαϊμούδων που σκέφτηκε ο κιθαρίστας του συγκροτήματος μια μέρα που βαριόταν στο σχολείο.

The Beatles: Το συγκρότημα των 50's The Crickets (Γρύλοι) αποτέλεσε έμπνευση για το όνομα των Σκαθαριών.

Coldplay: Αρχικά τα μέλη του συγκροτήματος είχαν επιλέξει το όνομα «Starfish», ενώ την ίδια περίοδο κάποιοι φίλοι τους είχαν φτιάξει συγκρότημα με το όνομα «Coldplay». Όταν αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν μουσική καριέρα τελικά, τα μέλη των Starfish τους ρώτησαν αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το όνομά τους, κι εκείνοι τους έδωσαν το ok. Το αρχικό συγκρότημα, εμπνεύστηκε το όνομα από τον τίτλο μιας ποιητικής συλλογής.

Depeche Mode: Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από το ομώνυμο γαλλικό περιοδικό μόδας.

The Doors: Η ιδέα του ονόματος ανήκει στον Τζιμ Μόρισον, ο οποίος το σκέφτηκε ενώ διάβαζε το βιβλίο του Άλντους Χάξλεϊ « The Doors of Perception».

Duran Duran: Η πρώτη φορά που το συγκρότημα ανέβηκε στη σκηνή ήταν στο κλαμπ του Μπέρμιγχαμ «Barberella's» κι εκεί σκέφτηκαν να πάρουν το όνομά τους από τον κακό της κλασσικής ταινίας «Barbarella», Dr. Durand-Durand.

Garbage: Για το συγκεκριμένο όνομα υπάρχουν δύο εκδοχές: Σύμφωνα με την πρώτη, ο πατέρας της τραγουδίστριας Σίρλεϊ Μάνσον κατέβηκε μια μέρα στο υπόγειο του σπιτιού της όπου το συγκρότημα έκανε πρόβες, φωνάζοντας εκτός εαυτού «παίξτε πιο ήσυχα, ακούγεστε σαν σκουπίδια!». Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι ένας φίλος του ντράμερ, Μπουτς Βιγκ, χαρακτήρισε σκουπίδια τα τραγούδια του συγκροτήματος όταν τα άκουσε για πρώτη φορά.

Green Day: Το όνομα του συγκροτήματος είναι αργκό έκφραση που χρησιμοποιεί κάποιος που δεν έχει καπνίσει μαριχουάνα για μια ολόκληρη ημέρα.

Joy Division: Το όνομα προέρχεται από το μυθιστόρημα του 1955 με τίτλο «The House of Dolls», το οποίο αναφέρεται στην πτέρυγα πορνείας που δημιουργήθηκε μέσα σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και ονομάστηκε «Joy Division».

Kasabian: Η βρετανική μπάντα πήρε το όνομά της από την Λίντα Κασάμπιαν, μέλος της ομάδας του μουσικού και δολοφόνου Τσαρλς Μάνσον, η οποία ήταν η οδηγός του.
LED ZEPPELIN
Η ιστορία των  Led Zeppelin ξεκινά το 1968. Για να καταλάβουμε όμως πώς επέλεξαν το όνομά τους, θα πρέπει να πάμε δυο χρόνια πιο πριν, τότε που ο Jeff Beck, προκειμένου να ηχογραφήσει το περίφημο “Beck’s Bolero”, κάλεσε στο στούντιο τον φίλο του Jimmy Page για δεύτερη κιθάρα, τους Keith Moon και John Entwistle των Who για το rhythm section και τον Nicky Hopkins για πλήκτρα. Έτσι, όπως ήταν όλοι μαζί, κάποιος σκέφτηκε τι σπουδαίο γκρουπ θα μπορούσαν να αποτελέσουν. Ο John Entwistle όμως δεν συμφώνησε. Χρησιμοποίησε μάλιστα μια εγγλέζικη έκφραση: “We’ll go down like a lead balloon (θα πέφταμε κάτω σαν μολυβένιο μπαλόνι) ”, πλήρης αποτυχία με άλλα λόγια. Και επειδή η λέξη “balloon”, εκτός από μπαλόνι, σημαίνει και αερόστατο, ο Keith Moon το τερμάτισε: “ We’ll go down like a lead Zeppelin”, εννοώντας βεβαίως το πηδαλιοχούμενο αερόστατο που είχε πάρει το όνομα του κατασκευαστή του Ferdinand von Zeppelin (1838 – 1917).
Όταν πια, το 1968, το νέο γκρουπ, που αποτελείτο από τους Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones και John Bonham, έψαχνε για όνομα, ο Jimmy Page θυμήθηκε την ιστορία με το "Lead Zeppelin” και το καθιέρωσε. Απλώς, ο μάνατζέρ τους Peter Grant άλλαξε την ορθογραφία του “lead” σε “led”, για να αποφύγουν την λάθος προφορά της λέξης. Κι έτσι προέκυψαν οι μυθικοί Led Zeppelin.



Radiohead: Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από το τραγούδι των «Talking Heads» με τίτλο «Radio Head», το οποίο είχε ψηφιστεί το 1986, όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ τους «True Stories», ως το λιγότερο ενοχλητικό στον συγκεκριμένο δίσκο.

U2: Αν και είναι γνωστός τύπος αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου, ο Μπόνο είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του ότι το όνομα του συγκροτήματος δεν προέκυψε από αυτό, αλλά από την αλληλεπίδραση που ήθελαν να έχουν με το κοινό, με την παρακίνηση «κι εσύ επίσης (you too)».
JEFFERSON AIRPLANE
Για το εμβληματικό ψυχεδελικό γκρουπ των Jefferson Airplane, όλα ξεκίνησαν στο Λος Άντζελες, το 1965. Τότε ήταν, που ο φολκ τραγουδιστής Marty Balin γνωρίστηκε με τον επίσης φολκ τραγουδιστή και κιθαρίστα Paul Kantner και αποφάσισαν να σχηματίσουν μια μπάντα. Η παρέα σύντομα διευρύνθηκε με την προσθήκη του bluegrass μπασίστα Bob Harvey και του Jerry Peloquin, που ήταν τυμπανιστής στο Αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών. Ο Balin και ο Kantner ήθελαν απαραίτητα και γυναικεία φωνή στο σχήμα κι έτσι προσέλαβαν την Signe Toly Anderson (η οποία έγινε μητέρα, ένα χρόνο αργότερα, και αποχώρησε, αφήνοντας τη θέση της στη Grace Slick). Τους έλειπε πια μόνο ο lead guitarist, που βρέθηκε στο πρόσωπο του blues κιθαρίστα Jorma Kaukonen. Αφού λοιπόν συμπληρώθηκε το παζλ των μελών, χρειαζόντουσαν κι ένα όνομα, που τους το προσέφερε ο Jorma Kaukonen: “Jefferson Airplane”. Πώς του ήρθε όμως αυτό το όνομα; «Όταν ζούσα στο Berkley», θυμάται ο  Kaukonen, «είχα ένα φίλο, τον Steve Talbot, που τού άρεσε να ‘βαφτίζει’ τους άλλους με αστεία ονόματα. Εμένα, με φώναζε Blind Thomas Jefferson Airplane, από τον blues μουσικό Blind Lemon Jefferson, τον οποίο λάτρευα. Οπότε, όταν ψάχναμε όνομα και κανένα δεν μάς άρεσε, τους είπα: ‘Θέλετε να ακούσετε ένα αστείο όνομα; Jefferson Airplane’. Στην αρχή όλοι γέλασαν, αλλά τελικά το δέχτηκαν».
JETHRO TULL
Ήταν Οκτώβριος του 1962, στο Blackpool του Lancashire, όταν ο τότε 14χρονος John Evans και οι συμμαθητές του Ian Anderson και Jeffrey Hammond αποφάσισαν να σχηματίσουν ένα ροκ γκρουπ. Σύντομα, προστέθηκαν ο ντράμερ Barrie Barlow και ο κιθαρίστας Mike Stephens, για να ολοκληρωθεί το line-up. Το αρχικό όνομά τους ήταν απλά “John Evan Blues”, στα χρόνια που ακολούθησαν όμως έγιναν πολλές αλλαγές στο όνομα, στο μουσικό προσανατολισμό, αλλά και στη σύνθεση του γκρουπ, για να φτάσουμε τελικά στο 1967, όπου έχουν εξασφαλίσει resident εμφάνιση στο Club Marquee του Λονδίνου, δεν έχουν όμως κατασταλάξει σε κάποιο όνομα. Πότε λέγονταν “Navy Blue”, πότε “Bag of Blues”, μέχρι και “Ian Henderson Bag of Blues” (κατά λάθος)!  Ήταν λοιπόν ένας συνεργάτης του πρακτορείου “Ellis-Wright” που τους μανατζάριζε, o Dave Robson, ο οποίος το προηγούμενο βράδυ είχε ακούσει στο ραδιόφωνο μια εκπομπή για έναν βοτανολόγο του 18ου αιώνα, τον Jethro Tull, και τους πρότεινε αυτό το όνομα. Όλοι το βρήκαν ωραίο. Και τους έμεινε!

ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ
Η ιστορία των Νοστράδαμος, ενός από τα δημοφιλέστερα γκρουπ της εποχής, ξεκινά στις αρχές των ‘70s από τον Στέλιο Φωτιάδη, τον Ιπποκράτη «Τσάρλυ» Εξαρχόπουλο και την Chris King. Αργότερα, το 1972, προστίθεται στο γκρουπ και η Δέσποινα Γλέζου, που είχε συμμετάσχει και στους Poll. Την ίδια χρονιά προκαλούν αίσθηση με την εμφάνισή τους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με ένα από τα καλύτερα ποπ τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας, το «Δώσ’ μου το χέρι σου». Πήραν το όνομά τους απ΄ τον Γάλλο φαρμακοποιό και αστρολόγο Michel de Nostredame (1503 – 1566),  εξελληνισμένα Νοστράδαμος, γνωστόν για το βιβλίο του Les Propheties (Οι Προφητείες), η πρώτη έκδοση του οποίου κυκλοφόρησε  το 1555.
PAVLOV'S DOG
Οι Pavlov's Dog είναι ένα progressive rock συγκρότημα, που σχηματίστηκε στο St. Louis του Missouri, το 1972, και αποτελείτο από τους David Surkamp (φωνή), Steve Levin (κιθάρα), David Hamilton και Doug Rayburn (πλήκτρα), Rick Stockton (μπάσο), Mike Safron (ντραμς) και τον βιολιστή Siegfried Carver. Πήραν το όνομά τους από το διάσημο πείραμα του Νομπελίστα καθηγητή Ivan Petrovich Pavlov (1849 – 1936), που διεξήχθη με τη βοήθεια ενός σκύλου και είναι πλέον συνώνυμο με την θεωρία των εξαρτημένων ανακλαστικών.
PINK FLOYD
Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 1965, έγινε η γέννηση των Pink Floyd, αρχικά με το όνομα Sigma 6, γιατί στην αρχή το συγκρότημα αποτελείτο από …6 μέλη! Κατά τη συνήθεια όλων των συγκροτημάτων της εποχής, οι Sigma 6 άλλαξαν πολλά ονόματα πριν καταλήξουν στο Pink Floyd. Μερικά από αυτά ήταν τα Meggadeaths(!), Abdabs and the Screaming Abdabs, Leonard's Lodgers, Spectrum Five, για να καταλήξουν στο Tea Set, όνομα που για ένα χρονικό διάστημα φαινόταν ότι θα ήταν το τελευταίοι σε αυτό το γαϊτανάκι αλλαγών. Τότε ανακαλύπτουν ότι υπάρχει άλλο ένα συγκρότημα με το όνομα Tea Set κι έτσι μετονομάζονται σε Pink Floyd Sound, το οποίο κατέληξε στο σκέτο Pink Floyd, δανειζόμενοι τα μικρά ονόματα δύο Αμερικάνων bluesmen, του Pink Anderson και του Floyd Council, δίσκους των οποίων είχε στη συλλογή του ο Syd Barrett.
RAMONES
Οι ρίζες των Ramones εντοπίζονται στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 και συγκεκριμένα το 1974, όταν οι συμμαθητές John Cummings (κιθάρα) και Thomas Erdelyi (τραγούδι), που ως τότε συμμετείχαν στο συγκρότημα “Tangerine Puppets”, γνωρίστηκαν με τον Douglas Colvin (μπάσο, τραγούδι) και τον Jeffrey Hyman (ντραμς) και αποφάσισαν να σχηματίσουν ένα νέο γκρουπ. Το όνομα Ramones, που έδωσαν στο γκρουπ τους, ήταν μια ιδέα του Douglas Colvin, που το δανείστηκε από το ψευδώνυμο “Paul Ramon”, που χρησιμοποιούσε ο Paul McCartney στα ξενοδοχεία για να μην τον ενοχλούν! Μάλιστα, ο Colvin πρότεινε να καθιερώσουν όλοι το επίθετο Ramone και να αλλάζει μόνο το μικρό όνομα, με τον ίδιο να υιοθετεί το Dee Dee Ramone. Και έτσι, ο Thomas Erdelyi έγινε o Tommy, o Hyman έγινε ο Joey κι ο Cummings o Johnny Ramone!
ZZ TOP
Οι ZZ Top σχηματίστηκαν το 1969, στο Χιούστον του Τέξας. Η αρχική τους σύνθεση περιλάμβανε τον Billy Gibbons (κιθάρα, φωνή), τον Lanier Greig (μπάσο, φωνή) και τον ντράμερ Dan Mitchell. Πολύ σύντομα όμως, οι δύο τελευταίοι αντικαταστάθηκαν από τους Dusty Hill και Frank Beard, για να παραμείνει αυτή η σύνθεση για 51 συνεχόμενα χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Dusty Hill. Το πώς κατέληξαν στο όνομα ZZ Top, μας το αφηγείται ο ίδιος ο Gibbons: «Είχαμε ένα μικρό διαμέρισμα τότε, έναν χώρο που αράζαμε, ο οποίος ήταν γεμάτος με αφίσες καλλιτεχνών, που θα έπαιζαν στην πόλη μας. Πρόσεξα λοιπόν τότε, πόσοι πολλοί καλλιτέχνες είχαν ονόματα με αρχικά, π.χ. O.V. Wright, D.C. Bender και βέβαια B.B. King. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας Z.Z. Hill. Μου άρεσε αυτό το “ZZ” και στην αρχή σκέφτηκα να παίρναμε το όνομα Z.Z. King. Έμοιαζε όμως πολύ με το B.B. King. Οπότε είπα: Πού βρίσκεται ο βασιλιάς (king); Στην κορυφή (top). ΟΚ λοιπόν, θα είναι ZZ Top, κι αυτό ήταν».

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

https://www.etymonline.com/

https://www.wikipedia.org/

https://en.wiktionary.org/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια