Ticker

12/recent/ticker-posts

Από πού πήραν το προσωνύμιό τους οι ομάδες ποδοσφαίρου

 Τι είναι το ποδόσφαιρο;

Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των 11 παικτών με μία σφαιρική μπάλα. 
Το όνομα του αθλήματος στα ελληνικά είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από τις λέξεις πόδι και σφαίρα, κατά αναλογία του αγγλικού football
Ο ποδοσφαιρικός αγώνας διεξάγεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο με φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα πράσινου χρώματος και ένα μεταλλικό πλαίσιο στο μέσο κάθε μιας από τις στενές πλευρές, το «τέρμα». Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να οδηγήσει την μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, δηλαδή «να βάλει γκολ» (από την αγγλική λέξη goal που σημαίνει σκοπός) ή «να σημειώσει τέρμα» ή «να σκοράρει», όπως λέγεται στην ειδική ποδοσφαιρική γλώσσα. Οι παίκτες χειρίζονται τη μπάλα κυρίως με τα πόδια, αλλά και με τον κορμό ή το κεφάλι. Η ομάδα που θα επιτύχει τα περισσότερα γκολ ως το τέλος του παιχνιδιού κερδίζει τον αγώνα, ενώ αν καμία ομάδα δεν σημειώσει γκολ (η γνωστή ως «λευκή ισοπαλία», 0-0) ή και οι δύο ομάδες καταλήξουν στο τέλος του παιχνιδιού με τον ίδιο αριθμό γκολ σε σκορ, τότε το παιχνίδι λήγει ισόπαλο.
Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο


ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Μία ποδοσφαιρική ομάδα είναι μία ομάδα παικτών που έχουν επιλεγεί για να παίξουν μαζί στα διάφορα ομαδικά αθλήματα γνωστά ως ποδόσφαιρο. Τέτοιες ομάδες μπορούν να επιλεγούν για να παίξουν σε έναν αγώνα εναντίον μιας αντίπαλης ομάδας, να εκπροσωπήσουν ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο, ομάδα, κράτος ή έθνος, μία all-star ομάδα ή ακόμη ως μία υποθετική ομάδα (όπως Dream Team ή Oμάδα του Aιώνα) και ποτέ να μην παίξουν πραγματικό αγώνα.


ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΟ-ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ


Γιατί οι ποδοσφαιρικές ομάδες (αν όχι όλες, κάποιες από αυτές) δεν έχουν μονάχα το όνομα που τους δόθηκε με τη γέννησή τους στα ανήλιαγα γραφεία των παραγόντων και των ατέρμονων συσκέψεων, έχουν και το μικρό εκείνο ονοματάκι που τους έδωσαν οι δικοί τους άνθρωποι, οι οπαδοί τους, ή σε πολλές περιπτώσεις και οι εχθροί τους!

Είναι εκείνο το προσωνύμιο, το παρατσούκλι, που καθρεφτίζει όχι μόνο το«είναι»,μα και εκείνο που θα«μπορούσε να είναι» ...

Στον ευρωπαϊκό χώρο ξεχωρίζουν ως ευφάνταστοι ονοματοδότες οι Βρετανοί και ολίγον οι Ισπανοί. Οι Ιταλοί μάλλον εκτονώνουν τη φαντασία τους στον έρωτα, παρά στο να λένε τρυφερά λόγια στις ομάδες του ποδοσφαίρου τους... Κι αν πεις για τους Ελληνες; Αυτοί είναι ξεχωριστοί και σ΄ αυτό τον χώρο.
Μπαρτσελόνα: Έληξε η οψιόν αποδέσμευσης του Μέσι - Ειδήσεις - νέα ...


Στην Αγγλία λοιπόν:

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
Red Devils
Ο σερ Ματ Μπάσμπι εντυπωσιά- στηκε από την ομάδα ράγκμπι Σάλφορντ και είπε να της ...κλέψει το παρατσούκλι. Το ΄πε και το ΄κανε λοιπόν και η Μάντσεστερ έκτοτε ακούει και στο Κόκκινοι Διάβολοι. Το «Μπέμπηδες» αφορά τη νεανική ομάδα, που αντικατέστησε τους αδικοχαμένους παίκτες στην αεροπορική τραγωδία του 1958.

ΑΡΣΕΝΑΛ
Οι Gunners
Τα κανόνια ή κανονιέρηδες. Καμιά σχέση με τους κυνηγούς της το προσωνύμιο. Οι πρώτοι παίκτες της εργάζονταν σε βιομηχανία κατασκευής όπλων και αυτοί ευθύνονται και για το κανόνι στο σήμα του συλλόγου.

ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ
Οι Χωριάτες
Κονόμησαν το όνομά τους από το προάστιο Villa όπου είναι το γήπεδο της ομάδας, το Villa park. Εξ ου και το Villagers. Το επίσημο όνομα προέρχεται από το Αston University και το όνομα της ομάδας κρίκετ της περιοχής Villa Wesleyan Chapel.

ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ
Οι Μagpies (καρακάξες)
Προσοχή: Οχι οι Ανθρακωρύχοι, όπως έχει επικρατήσει στην Ελλάδα. Το όνομά τους το χρωστούν στις μαυρόασπρες εμφανίσεις τους. Οι εχθροί τους αποκαλούν toons, χλευαστικά, όπως προφέρουν τη λέξη town οι κάτοικοι του Νιούκαστλ. Επίσης η ομάδα συχνά ακούει και στο όνομα Τάινσάιντερ, αφού το Νιούκαστλ βρίσκεται πλάι στον ποταμό Τάιν. ΕΒΕΡΤΟΝ
Τα Τoffees
Δηλαδή τα ζαχαρωτά. Η μία εκδοχή μιλάει για ζαχαροπλαστείο δίπλα στο Γκούντισον παρκ, από όπου οι οπαδοί προμηθεύονταν τα γλυκίσματά τους, η δεύτερη εκδοχή μιλάει για κτίριο πλάι στο γήπεδο το οποίο ονομαζόταν Τhe ancient Εverton Τoffee house. Οπως και να έχει η κατάσταση, η Εβερτον έχει να επιλέξει από αρκετά προσωνύμια: Βlack Watch, Μoonlight dribblers, αλλά και εφοπλιστές. Οι νονοί της ομάδας δεν φείδονταν ονομάτων...

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ
Sky blues
Λόγω φανέλας χρησιμοποιείται ευρέως, όμως και το citizens, πολίτες δηλαδή, λόγω δεύτερου συνθετικού του ονόματός της είναι διαδεδομένο.

ΜΙΝΤΛΕΣΜΠΡΟ
Βoro
Οι φίλοι την αποκαλούν Βoro, συντετμημένο το όνομά της. Οι εχθροί, Smoggies, σε ελεύθερη μετάφραση: Τα τέρατα των τοξικών... Το ποτάμι της περιοχής, ο Τες, βρίθει τοξικών αποβλήτων και οι κακεντρεχείς έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν. Το παράδοξο είναι ότι και οι φίλοι της Μίντλεσμπρο έχουν υιοθετήσει το Smoggies. Γούστα είναι αυτά.

ΣΑΝΤΕΡΛΑΝΤ
Βlack Cats
Οι μαυρόγατες! Στη Σάντερλαντ έπεσαν πολλά ονόματα στο τραπέζι: Rokerties, Roker Μan κ.λπ. Η διοίκηση αποφάσισε το 1997 ότι έπρεπε να επιλεγεί ένα. Στη διαδικασία της ψηφοφορίας μεταξύ των 
οπαδών της ομάδας μπήκαν πέντε παρατσούκλια: Βlack Cats, Τhe Sols, Light Βrigade, Τhe Μiniers, Τhe Μackmes. Οι «μαύρες γάτες» κέρδισαν με άνεση. Και η ιστορία τους: Το 1805 οι κάτοικοι της πόλης άκουγαν περίεργους ήχους από τα κανόνια που ήταν τοποθετημένα στην άκρη του ποταμού Wear. Σαν να φώναζε μαύρη γάτα, έλεγαν. Μια «μαύρη γάτα» έκανε την εμφάνισή της σ΄ ένα μπαλκόνι έναν αιώνα μετά... πλάι στον τότε πρόεδρο της Σάντερλαντ, F.W. Taylor. Και ύστερα από τρία χρόνια η ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη φωτογράφισή της. Φυσικά με τη μαύρη γάτα... Οι μασκότ της ομάδας σήμερα είναι ο Samson (Σάμσον) και ο Delilah (Ντιλάιλα, δύο μαύρες γάτες!

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Οι Reds
Ελληνιστί οι Κόκκινοι. Στο χρώμα της φανέλας χρωστάει η Λίβερπουλ το παρατσούκλι της. Απλά πράγματα... 
ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ
Ηummers
Τα σφυριά. Το ονοματάκι της το χρωστάει στα ατέλειωτα σφυροκοπήματα του Ναυπηγείου, από τους εργάτες του οποίου δημιουργήθηκε. Επίσης αποκαλείται χαϊδευτικά και irons, δηλαδή σίδερα. Από το ναυπηγείο και αυτό.

ΤΟΤΕΝΑΜ
Τα σπιρούνια (spurs)
Το παρατσούκλι το χρωστούν στο δεύτερο συνθετικό του ονόματός τους (Ηotspur) που προέρχεται από ήρωα του Σαίξπηρ, τον Ηarry Ηotspurs, από το έργο «Ερρίκος Δ΄». Οι οπαδοί της Αρσεναλ αποκαλούν τους φιλάθλους της Τότεναμ Υids, γιατί προέρχονται από την περιοχή του Λονδίνου η οποία φημίζεται για την... τσιγκουνιά της!


ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΝΤΕΣ
Ρincharattas
Οι... ποντικοφονιάδες! Οι μαθητευόμενοι γιατροί στο πανεπιστήμιο της πόλης ΝτεΛα Πλάτα βάφτισαν την ομάδα της Αργεντινής.

ΑΓΙΑΞ
Οι Εβραίοι
Το όνομα το χρωστάει στους οπαδούς της Αϊντχόβεν και της Φέγενορντ. Η ιστορία λέει ότι στην περίοδο της κατοχής οι οπαδοί του Αγιαξ ήταν οι περισσότεροι Εβραίοι, οι οποίοι κρύβονταν για να γλιτώσουν από τους ναζί. Φέγιενορντ και Αϊντχόβεν δεν έχουν γλιτώσει ακόμα από τον ακαταμάχητο Αίαντα.

ΤΟΛΟΥΚΑ
Los Choriceros
Η ομάδα του Μεξικού χρωστάει το παρατσούκλι της στο κρέας Chorizo που παράγεται στην περιοχή. 

ΒΑΛΕΝΘΙΑ
Νυχτερίδες
Ο μύθος λέει πως όταν στον 14ο αιώνα μ.Χ. ο βασιλιάς Χαϊμέ της Αραγωνίας ανακατέλαβε την πόλη από τους Μαυριτανούς, μια νυχτερίδα κάθησε πάνω στον ιστό του λαβάρου του καθώς έμπαινε θριαμβευτής. Η νυχτερίδα έγινε σύμβολο για την ισπανική πόλη και αργότερα σήμα για την ποδοσφαιρική ομάδα.

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
La Vecchia Signora
Η Γηραιά Κυρία. Το προσωνύμιο το απέκτησε στη δεκαετία του ΄20, όταν έπαιζε γερασμένο ποδόσφαιρο. Καλύτερα να σου βγει το μάτι, που λένε...

ΣΤΕΑΟΥΑ
Αrmata Ultra
Ιδρύθηκε το 1947 από μέλη του Στρατού και απέκτησε ένα άκρως μιλιταριστικό παρατσούκλι. 

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Μerenques Η μαρέγκα στα ελληνικά. Εχει να κάνει με το χρώμα των χτυπημένων αυγών που συγγενεύει με το χρώμα της φανέλας της ομάδας. Το Βασίλισσα το έχει αποκτήσει λόγω τίτλων και πορείας στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Los Colchoneros
Οι στρωματάδες! Η κόκκινη ρίγα στη φανέλα θύμιζε στον κόσμο τα παλιά στρώματα 

 ΠΟΡΤΟ
Τripeiros
Στα ελληνικά θα τους λέγαμε πατσάδες αφού χρωστούν το όνομά τους στο πιάτο που αποτελείται από κοιλιά μόσχου με φασόλια. Καλή όρεξη...

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ
Κίτρινο Υποβρύχιο
Ονομα εμπνευσμένο από το διάσημο τραγούδι των Μπιτλς σε συνάρτηση με τα χρώματα της ομάδας.

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

https://www.etymonline.com/

https://www.wikipedia.org/

https://en.wiktionary.org/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια