Ticker

3/recent/ticker-posts

Τι σημαίνουν τα χρώματα στις σημαίες των κρατών

Τι είναι σημαία

Η σημαία είναι κατά γενική αποδοχή η αποτύπωση εμβλήματος ή συμβόλου, που συνήθως απεικονίζεται πάνω σε τεμάχιο υφάσματος. Αν το έμβλημα είναι έθνους τότε η σημαία καλείται εθνική, σε διάκριση με σημαίες σωματείων, κομμάτων κλπ.

Ετυμολογικά η σημαία  είναι (διαχρονικό δάνειο)  από την ελληνιστική κοινή σημαία (στρατιωτικό λάβαρο)< αρχαία ελληνική σῆμα .Στη δωρική εμφανίζεται ως σάμα , από τη ρίζα ΠΙΕ *dheie- «βλέπω, κοιτάζω» 

ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΡΑΤΩΝ
Η σημαίες είναι και μια μορφή χρωματικού κώδικα επικοινωνίας ,αναγνωρίσιμου από όλους τους ανθρώπους.

Οι σημαίες αποτελούνται άλλοτε από συρραμμένες έγχρωμες λωρίδες υφασμάτινες, οριζόντια ή κάθετα εναλλασσόμενες (Ιταλίας, Βουλγαρίας κ.α.), άλλοτε φέρουν έμβλημα ή κάποιο σύμβολο επί μονόχρωμου υφάσματος (Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας κ.ά.) ή τέλος αποτελούν συνδυασμό χρωμάτων και συμβόλων.

Όμως στη στενότερη έννοια της σημαίας αποδίδεται κυρίως η έννοια της Εθνικής ή Πολεμικής σημαίας επί, ή προ, της οποίας ορκίζονται οι στρατεύσιμοι κάθε χώρας πίστη στην πατρίδα. Αυτός είναι και ο λόγος που η σημαία αποτελεί το σπουδαιότερο λάφυρο της όποιας μάχης. (Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία οι Ρωμαίοι διέλυαν αμέσως τις λεγεώνες που έχαναν τη σημαία τους).

Εκείνο που πρέπει ιδιαίτερα να επισημανθεί είναι ότι, άλλο είναι το έμβλημα και άλλο η σημαία, το μεν έμβλημα μπορεί να φέρεται σαν ιδιαίτερο σήμα αλλά δεν είναι σημαία, η δε σημαία μπορεί να φέρει και έμβλημα απαραίτητα όμως πρέπει να είναι υφασμάτινη. Η Εθνική σημαία αποτελεί κρατικό σύμβολο που θεωρείται το πιο σεβαστό σε ένα κράτος και προστατεύεται από τη κείμενη ανά Χώρα νομοθεσία.


Ελάτε να ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από τις σημαίες  κάποιων  κρατών!
Ελλάδα
Η σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες, καθώς και ως καντόνι (άνω προΐστιο μέρος) έναν λευκό Σταυρό μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο. Οι εννέα λωρίδες δεν έχουν κάποια επίσημη σημασία, η πιο διαδεδομένη λαϊκή θεωρία αναφέρει ότι αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία», αλλά δεν υπάρχουν βάσιμες πηγές για να στηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό. Ο Σταυρός συμβολίζει την επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος, την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το κυανό και λευκό συμβολίζουν τα χρώματα του Ελληνικού ουρανού και θάλασσας
Αυστρία

Σύμφωνα με το μύθο, μετά από μία σκληρή μάχη στο πλαίσιο της Τρίτης Σταυροφορίας, ο Λεοπόλδος ο Ε’, Δούκας της Αυστρίας, φόρεσε έναν λευκό χιτώνα ο οποίος καλύφθηκε αμέσως με το αίμα του. Μόλις έβγαλε την ζώνη του, αποκαλύφθηκε μία λευκή λωρίδα υφάσματος, η οποία είχε μείνει ανέπαφη από το αίμα.

 Μπαχρέιν

Το κόκκινο είναι ένα παραδοσιακό χρώμα σημαίας για τις χώρες του Κόλπου. Το λευκό οδοντωτό σχέδιο με τις πέντε κορυφές συμβολίζει τους πέντε στύλους του Ισλάμ.

Καμπότζη
Το μπλε και το κόκκινο είναι τα παραδοσιακά χρώματα της χώρας και ο λευκός ναός με τους τρεις πύργους συμβολίζει τον ναό Άνγκορ Βατ. Η σημαία της Καμπότζης είναι η μόνη σημαία χώρας σε όλον τον κόσμο που απεικονίζει κάποιο κτίριο.

Κίνα
Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την επανάσταση, ενώ τα τέσσερα κίτρινα αστέρια αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις τάξεις: την εργατική, την αγροτική, τους μικροαστούς και τους επιχειρηματίες. Το πέμπτο και μεγαλύτερο αστέρι συμβολίζει το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας.

Αιθιοπία
Γνωστά ως τα χρώματα όλης της Αφρικής, το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα και τη γονιμότητα, το κίτρινο την αρμονία και τη δικαιοσύνη και το κόκκινο τον ηρωισμό και τις θυσίες όσων έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη χώρα. Ο δίσκος στο κέντρο συμβολίζει την ειρήνη, την ενότητα και την ισότητα όλων των λαών της Αιθιοπίας.

Γερμανία
Τα τρία χρώματα της σημαίας της Γερμανίας έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας. Προέρχονται από το μεσαιωνικό λάβαρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο απεικόνιζε έναν μαύρο δικέφαλο αετό, με κόκκινα νύχια, σε χρυσή βάση.

Βόρεια Κορέα
Η φαρδιά κόκκινη ρίγα συμβολίζει την επαναστατική παράδοση της χώρας, οι λευκές ρίγες συμβολίζουν την αγνότητα, τη δύναμη και την ακεραιότητα και οι μπλε ρίγες την κυριαρχία, την ειρήνη και τη φιλία. Το αστέρι στο κέντρο συμβολίζει τον σοσιαλισμό.

Νότια Κορέα
Η σημαία της Νότιας Κορέας ονομάζεται taegukgi. Το λευκό είναι το παραδοσιακό χρώμα της χώρας και συμβολίζει την ειρήνη και την αγνότητα. Το κόκκινο και το μπλε συμβολίζουν τις δύο αντίθετες κοσμικές δυνάμεις, το γιν και το γιανγκ, το καλό και το κακό. Καθένα από τα τέσσερα μαύρα σύμβολα αντιπροσωπεύει ένα από τα στοιχεία του σύμπαντος.

Μεξικό
Το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα, τη χαρά και την αγάπη, το άσπρο την ειρήνη και την ειλικρίνεια και το κόκκινο τη γενναιότητα, το θάρρος και την ανδρεία. Ο θυρεός στο κέντρο προέρχεται από έναν θρύλο των Αζτέκων, σύμφωνα με τον οποίο θα εγκαθίσταντο στο μέρος όπου ένας αετός θα έτρωγε ένα φίδι πάνω σε έναν κάκτο.

 Νεπάλ
Το Νεπάλ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που η σημαία της δεν είναι σε ορθογώνιο σχήμα. Τα δύο τρίγωνα που εξέχουν συμβολίζουν τον βουδισμό και τον ινδουισμό. Το κόκκινο συμβολίζει τη ροδοδάφνη, το εθνικό άνθος του Νεπάλ, ενώ το φεγγάρι συμβολίζει την ηρεμία των Ιμαλάιων.
Φιλιππίνες
Το μπλε συμβολίζει την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, το κόκκινο το κουράγιο και το λευκό ισοσκελές τρίγωνο την ισότητα. Οι αχτίνες του ηλίου συμβολίζουν τις επτά επαρχίες που δημιουργήθηκαν μετά την ανεξαρτησία της χώρας από την Ισπανία και τα αστέρια τις τρεις κυριότερες περιοχές της.

Νότια Αφρική
Τα χρώματα της σημαίας της Νότιας Αφρικής δεν έχουν κάποιον ιδιαίτερο συμβολισμό, όμως το «Υ» που σχηματίζεται στο κέντρο αντιπροσωπεύει τη σύγκλιση των διαφορετικών στοιχείων στο εσωτερικό της κοινωνίας της Νότιας Αφρικής, δείχνοντας τον δρόμο προς την ενότητα.
 Ηνωμένο Βασίλειο
Η σημαία είναι ένας συνδυασμός του κόκκινου σταυρού του Αγίου Γεωργίου, προστάτη αγίου της Αγγλίας, του ερυθρόλευκου σταυρού του Αγίου Πατρίκιου, προστάτη αγίου της Ιρλανδίας και του λευκού σταυρού του Αγίου Ανδρέα, προστάτη αγίου της Σκωτίας.
ΗΠΑ
Τα αστέρια της αμερικανικής σημαίας συμβολίζουν τις 50 πολιτείες της χώρας και οι 13 ρίγες τις 13 αρχικές αποικίες. Το μπλε συμβολίζει την πίστη, την αφοσίωση και τη δικαιοσύνη, ενώ το κόκκινο τον ζήλο και το λευκό την εντιμότητα.
 Αργεντινή
Το λευκό και γαλάζιο χρώμα συμβολίζει τον καθαρό ουρανό και το χιόνι των Άνδεων. Ο ήλιος που έχει πάρει ανθρώπινη μορφή, γνωστός και ως Ήλιος του Μαΐου, συμβολίζει την ανεξαρτησία της χώρας, καθώς και τον Ίντι, τον Θεό του Ήλιου για τους Ίνκας.
 Βατικανό
Το κίτρινο συμβολίζει την πνευματική δύναμη του Πάπα και το λευκό την κοσμική του εξουσία. Ο θυρεός της Αγίας Έδρας στο κέντρο έχει σχηματιστεί με τα δύο διασταυρωμένα ξίφη του Αγίου Πέτρου και την παπική τιάρα.
Ιταλία
Η σημαία της Ιταλίας είναι τρίχρωμη, με τρεις κάθετες λωρίδες, χρώματος πράσινου, λευκού και κόκκινου. Η Ιταλική τρίχρωμη σημαία είναι ουσιαστικά ίδια με τη Γαλλική με το πράσινο χρώμα αντί για το μπλε. Σύμφωνα με ένα θρύλο, η αλλαγή πραγματοποιήθηκε εξαιτίας του ότι το πράσινο ήταν το αγαπημένο χρώμα του Ναπολέοντα. Η σημαία αυτή πρωτοεμφανίστηκε στις Γαλλικές δημοκρατίες της βόρειας Ιταλίας που δημιουργήθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα και υιοθετήθηκε κατά το 1797-98 από τη Υπεραλπική δημοκρατία. Το 1848 η πράσινο-άσπρο-κόκκινη σημαία υιοθετήθηκε με το θυρεό του στρατού (Οίκος της Σαβοΐας) στο κέντρο της. Κατά τη δικτατορία του Μουσολίνι προστέθηκε πάνω από το θυρεό του στρατού το ιταλικό στέμμα. Το 1946, όταν η Ιταλία ανακηρύχθηκε δημοκρατία, ο θυρεός του στρατού αφαιρέθηκε από τη σημαία της. Υιοθετήθηκε στις 18 Ιουνίου 1946.
Ισπανία
Η σημαία της Ισπανίας αποτελείται από τρεις οριζόντιες λωρίδες σε κόκκινο και κίτρινο (η κίτρινη μεσαία είναι διπλάσια σε πλάτος από την κάθε κόκκινη και συμβολίζει το ερημικό τοπίο στο κέντρο της Ισπανίας). Μία απλοποιημένη έκδοση του ισπανικού εθνόσημου εικονίζεται στην κίτρινη λωρίδα, κοντά στην λωρίδα του ιστού. Η ισπανική σημαία καθιερώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1981, οπότε και άλλαξε τελευταία φορά το εθνόσημο.
Καναδάς
Η εθνική σημαία του Καναδά, γενικά γνωστή ως Φύλλο Σφενδάμνου (αγγλικά: Maple Leaf) ή Μονόφυλλη (γαλλικά: l'Unifolié), είναι μια σημαία βασισμένη στο κόκκινο χρώμα με ένα λευκό τετράγωνο στο κέντρο της, στο οποίο δεσπόζει ένα τυποποιημένο, κόκκινο φύλλο σφενδάμνου με 11 άκρες.Η σημαία αυτή υιοθετήθηκε το 1964 και έκανε την πρώτη εμφάνισή της στις 15 Φεβρουαρίου 1965, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο ως Ημέρα της Σημαίας.
Σαουδική Αραβία
Η σημαία της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση της χώρας από τις 15 Μαρτίου 1973. Είναι πράσινη με μία αραβική επιγραφή με γράμματα λευκά και ένα σπαθί.Η επιγραφή στη σημαία είναι γραμμένη με χαρακτήρες της Θουλούθ. Πρόκειται για την σαχάντα ή την ισλαμική διακήρυξη της πίστης.
Η επιγραφή λέει:
لا إله إلا الله محمد رسول الله
λα ιλάχα ιλά λαχού μουχαμαντούν ρασουλού λαχ
«Δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Αγγελιοφόρος του».
Το σπαθί συμβολίζει τις νίκες του Ιμπν Σαούντ και βρίσκεται κάτω από την επιγραφή.Η σημαία είναι διαφορετική στην εμπρόσθια και στην οπίσθιά της όψη, για να σιγουρευτεί ότι η διακήρυξη της πίστης στο Ισλάμ διά της αραβικής επιγραφής διαβάζεται σωστά, από τα δεξιά προς τα αριστερά και από τις δυο πλευρές. Το σπαθί βλέπει και στις δύο πλευρές από το πανί προς τον ιστό . Έτσι, όταν το πανί βλέπει προς τα αριστερά, αυτό σημαίνει ότι η εμπρόσθια πλευρά έχει την πλευρά του κονταριού προς τα δεξιά.Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι Σαουδάραβες δε χρησιμοποιούν τη σημαία σε μπλουζάκια, μπάλες κλπ. ούτε την τοποθετούν να κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους.
Λιβανος
Η σημαία του Λιβάνου ('علم لبنا στα αραβικά') αποτελείται από δύο κόκκινες οριζόντιες λωρίδες που περικλείουν μία άσπρη λωρίδα, η οποία είναι διπλάσια από την κόκκινη. Στο μέσο βρίσκεται ένας πράσινος κέδρος του Λιβάνου. Καθιερώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1943. Η σύγχρονη σημαία σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στην οικία κάποιων βουλευτών. Ο κέδρος πρέπει να είναι στο σύνολό του πράσινος. Είναι κοινό σφάλμα να ζωγραφίζονται τα κλαδιά του κέδρου καφέ ή μαύρα.Οι κόκκινες λωρίδες αποτελούν σύμβολο του αίματος που χύθηκε για την απελευθέρωση. Η λευκή λωρίδα συμβολίζει την ειρήνη και το άσπρο χιόνι που καλύπτει τα όρη του Λιβάνου. Ο πράσινος κέδρος του είδους: Cedrus libani συμβολίζει την αιωνιότητα και τη σταθερότητα. Αυτός ο κέδρος μνημονεύεται στη Βίβλο.
Ισραήλ
Η σημαία του Ισραήλ καθιερώθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1948. Απεικονίζει ένα μπλε Αστέρι του Δαβίδ σε άσπρο φόντο, ανάμεσα σε δύο μπλε οριζόντιες λωρίδες. Η χώρα δεν έχει πλήρες Σύνταγμα, αλλά υπάρχουν οι Βασικοί Νόμοι του Ισραήλ από τις 20 Φεβρουαρίου 1958, βάσει των οποίων γίνεται η νομοθεσία. Το 2003 ξεκίνησε η διατύπωση συντάγματος και συνεχίστηκε μέχρι το 2009.Υπάρχουν διαφορετικές αποχρώσεις στο μπλε από σημαία σε σημαία. Η σημαία σχεδιάστηκε για το σιωνιστικό κίνημα το 1891.
Καζακστάν
Η σημαία του Καζακστάν αποτελείται από ένα μπλε φόντο, με έναν αετό της στέπας κάτω από έναν χρυσό ήλιο, με 32 ακτίνες στο κέντρο και ένα σχέδιο που μοιάζει με πλεκτό να κατεβαίνει στην αριστερή πλευρά.Το σχέδιο εκπροσωπεί την τέχνη και τις πολιτιστικές παραδόσεις του παλαιού χανάτου και των Καζάκων. 
Το μπλε φόντο συμβολίζει τους τουρκικής καταγωγής λαούς, οι οποίοι συγκροτούν το σημερινό πληθυσμό της χώρας (Τάταροι, Μογγόλοι, Ουϊγούροι κλπ.). Το μπλε χρώμα γι’ αυτούς τους λαούς συμβολίζει τον αιώνια μπλε ουρανό Γκιοκ-Τανρί. Επίσης, το μπλε συμβολίζει τον καθαρό ουρανό και την ελευθερία. Ο χρυσαετός συμβολίζει την Αυτοκρατορία του Τζένγκις Χαν, ο οποίος κυβέρνησε το Καζακστάν υπό ένα γαλάζιο σύμβολο με έναν τέτοιο αετό πάνω σε αυτό. Υιοθετήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1992. Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 30 Αυγούστου του 1995.
Μογγολία
Η σύγχρονη σημαία της Μογγολίας καθιερώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1992. Είναι παρόμοια με τη σημαία του 1949, εκτός από την απομάκρυνση του αστεριού του σοσιαλισμού. Αποτελείται από τρεις κάθετες ισομεγέθεις λωρίδες χρωμάτων κόκκινου (στην πλευρά που κυματίζει η σημαία), μπλε και κόκκινου. Στο κέντρο της πλευράς που κυματίζει η σημαία είναι το κίτρινο εθνικό έμβλημα «Σογιόμπο» («soyombo») - μία αφηρημένη και γεωμετρική αναπαράσταση συμβόλων σε στήλες, για τη φωτιά, τον ήλιο, το φεγγάρι, τη γη, το νερό και το σύμβολο Ταϊτζίτου (Taijitu).
Βολιβία
Η κρατική και πολεμική σημαία της Βολιβίας είναι τρίχρωμη, με οριζόντιες λωρίδες, χρώματος κόκκινου (για τα ζώα της χώρας), κίτρινου (συμβολίζει τον ορυκτό πλούτο της χώρας) και πράσινου (συμβόλου της γονιμότητας). Στο κέντρο της υπάρχει το εθνόσημο της Βολιβίας. Η κρατική σημαία (και η πολιτική) υιοθετήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1851. Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 7 Φεβρουαρίου 2009.
Ουρουγουάη
Η εθνική σημαία της Ουρουγουάης (Pabellón Nacional) έχει ένα φόντο με εννέα ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες (σύμβολο των 9 αρχικών πολιτειών), χρωμάτων μπλε και λευκού εναλλάξ. Σε άσπρο τετράγωνο βρίσκεται ο Ήλιος του Μαΐου με τις 16 ακτίνες του, οι οποίες είναι εναλλάξ τριγωνικές και κυματιστές. Ως σχέδιο, η σημαία μοιάζει με τις σημαίες της Ελλάδας και των ΗΠΑ.Η σημαία για πρώτη φορά καθιερώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1828 και είχε 17 γραμμές μέχρι τις 11 Ιουλίου του 1830, όταν με νέο νόμο μειώθηκε ο αριθμός των γραμμών από 17 σε 9. Σχεδιαστής της σημαίας ήταν ο Χοακίν Σουάρες.
Βραζιλία
Η σημαία τής Βραζιλίας στη σημερινή της έκδοση ισχύει από τις 19 Νοεμβρίου 1889. Δείχνει έναν κίτρινο ρόμβο σε πράσινο υπόβαθρο με τον νυχτερινό ουράνιο θόλο τής Βραζιλίας. Το κίτρινο και το πράσινο είναι σύμβολα του οίκου τής Μπραγκάνσα και των Αψβούργων αντίστοιχα.Έχει πράσινο υπόβαθρο στο κέντρο τού οποίου βρίσκεται ένας κίτρινος ρόμβος. Μέσα στο ρόμβο βρίσκεται ένας μπλε κύκλος, που αναπαριστάνει τον νυχτερινό ουρανό με άσπρα αστέρια πέντε διαφορετικών μεγεθών και με μια άσπρη κυρτή λωρίδα να περιβάλλει τον κύκλο. 
Το ρητό «Ordem e Progresso» («Τάξη και Πρόοδος») αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα στο ίδιο πράσινο χρώμα σε σκιά, όπως του υποβάθρου, μέσα στη λωρίδα. Αυτή η σημαία καλείται ενίοτε Auriverde, που σημαίνει «χρυσοπράσινη». Η σύγχρονη σημαία υιοθετήθηκε αρχικά στις 19 Νοεμβρίου του 1889 και η ιδέα ήταν του Ραϊμούντου Τεϊσέιρα Μέντες, με τη συνεργασία των Μιγκέλ Λέμος και Μανουέλ Περέιρα Ρέις. Το σχέδιο έκανε ο Ντέσιου Βιλιάρες.