Ticker

12/recent/ticker-posts

Από πού πήραν το όνομά τους οι λίμνες της Γης

 Τι είναι λίμνη
Ως λίμνη νοείται ο υγροβιότοπος που αποτελείται από μάζες νερού, γλυκού ή αλμυρού, αλλά και γενικότερα μάζες υγρού (π.χ. μεθάνιο), συγκεντρωμένες σε κοιλότητες της επιφάνειας της Γης, φαινομενικά στάσιμες και χωρίς άμεση επικοινωνία με τη θάλασσα. Τα βάθη των λιμνών είναι σχετικά μικρά σε σχέση με των Ωκεανών και των Θαλασσών.


Ετυμολογικά η λέξη λίμνη είναι < (κληρονομημένο) αρχαία ελληνική λίμνη < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή ρίζα *(s)leim-
Στις άλλες γλώσσες τη συναντάμε ως lake,lac,göl,језеро(την συνανταμε σαν σλαβικό τοπωνύμιο στο οροπέδιο Δομοκού)-ezero,lago(λάκκος στα ελληνικά),湖-hu,meer,see,loch( το τέρας του Λοχνές)

Γεωγραφικά περιοχές χωρίς λίμνες παρατηρούνται οι έρημοι, ενώ αντίθετα παρατηρούνται και συστάδες λιμνών σε ορισμένες περιοχές π.χ. Φινλανδία, η Χώρα των 1000 λιμνών. Μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη του κόσμου είναι η Κασπία θάλασσα (371.000 τ.χλμ), και σε βάθος η Βαϊκάλη (1.637 μ.).


Αν και δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσο νερό χρειάζεται για να χαρακτηριστεί λίμνη, ωστόσο πρέπει ν' αποκλειστούν οι πολύ περιορισμένες ποσότητες νερού καθώς και οι εκτεταμένες ποσότητες νερού μικρού βάθους όπως π.χ. τα έλη. Στα υγρά κλίματα οι λίμνες έχουν σχεδόν πάντα γλυκό νερό, ενώ στα ξηρά κλίματα η ισχυρή εξάτμιση κάνει ώστε τα νερά των λιμνών να εμπλουτίζονται σε χλωριούχο νάτριο (ΝaCl), θειικό νάτριο (Νa2SΟ4), ανθρακικό νάτριο (Νa2CΟ3) και άλλα άλατα οπότε προκύπτουν οι αλμυρές λίμνες. Οι πολύ μεγάλες λίμνες, όπως π.χ. η Κασπία, αποκαλούνται και θάλασσες. Στις λίμνες περιλαμβάνονται και αυτές που δημιουργούνται τεχνητά με την κατασκευή φραγμάτων. Τα νερά των λιμνών προέρχονται από τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα αλλά και από τις πηγές που αναβλύζουν μέσα σ' αυτές και από τα υδάτινα ρεύματα που εκβάλλουν σε αυτές.

Ας δούμε από που πήραν το όνομά τους οι λίμνες της Γης:

ΑΡΑΛΗ
Η Αράλη, ή Αράλ, (καζακικά: Арал Теңізі, ουζμπεκικά: Orol dengizi και ρώσικα: Аральскοе мοре) ήταν μια ηπειρωτική λίμνη, σχεδόν «εσωτερική θάλασσα» στην Κεντρική Ασία. Μοιραζόταν μεταξύ του Καζακστάν στα βόρεια και του Καρακαλπακστάν, μιας αυτόνομης περιοχής του Ουζμπεκιστάν, στα νότια και ανάμεσα στις στέπες του Κιργκίς και του Τουρκεστάν, σε υψόμετρο 49 μ. υπέρ την επιφάνεια του Ευξείνου Πόντου και 79 μ. υπέρ της Κασπίας από την οποία απέχει περίπου 250 χλμ. Το όνομά της σήμαινε κατά προσέγγιση Θάλασσα νησιών και αναφερόταν στα περισσότερα από 1.500 μικρά νησιά που κάποτε περιελάμβανε η έκτασή της. Μεγαλύτερο εξ αυτών ήταν η νήσος Νικόλαος (τσάρος).

ΒΑΪΚΑΛΗ

Η Βαϊκάλη (Байка́л, ΔΦΑ [bɐjˈkɑl]) είναι λίμνη που βρίσκεται στη νότια Σιβηρία μεταξύ της Περιφέρειας Ιρκούτσκ στα βορειοδυτικά και τη Μπουργιατία στο νοτιοανατολικό σημείο κοντά στην πόλη του Ιρκούτσκ. 
Βαϊκάλη < (άμεσο δάνειο) ρωσική Байкал (Bajkál) < τουρκική bol (άφθονος) + göl (λίμνη
Είναι γνωστή σαν το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας». Στις 29 Ιουλίου του 2008 Ρώσοι ερευνητές καταδύθηκαν με βαθυσκάφος στο βυθό της λίμνης, πετυχαίνοντας ρεκόρ κατάδυσης σε γλυκά νερά. Αποκαλύφθηκε ότι η λίμνη έχει βάθος 1.680 μέτρα, πολύ περισσότερο από όσο πιστευόταν ως τότε. Η αποστολή εξερεύνησης της βαθύτερης λίμνης στον κόσμο ανεστάλη στις 30 Ιουλίου του 2008 μετά από τη σύγκρουση ενός από τα δύο υποβρύχια με πλωτή πλατφόρμα.

Από το 1996 η UNESCO έχει συμπεριλάβει τη λίμνη Βαϊκάλη στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (φυσική κληρονομιά)

Η Βαϊκάλη είναι η βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, καθώς επίσης και η λίμνη με τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού. Περιέχει πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας. Η έκτασή της είναι 31.468 τ. χλμ. (μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου). Έχει μήκος 654 χλμ., πλάτος 74 χλμ. και μέγιστο βάθος 1.680 μ.

Δέχεται τα νερά περίπου 300 ποταμών με κυριότερους τους Σελίγκα και Άνω Ανγκάρα ενώ από αυτήν ξεκινά ο ποταμός Ανγκάρα, το κυριότερο υδάτινο ρεύμα από όσα σχηματίζουν τον ποταμό Γενισέι. Στο εσωτερικό της λίμνης υπάρχουν 22 νησιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Ολχόν.

Οι Μογγόλοι θεωρούν την λίμνη ως "ιερή θάλασσα" και πιστεύουν ότι στις απόκρημνες και βραχώδεις ακτές της κατοικούν κακά πνεύματα.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ
Η λίμνη Βικτώρια ή Βικτόρια, γνωστή τοπικά και ως Ουκερέουε (Ukerewe) και Ναλουμπάαλε (Nalubaale), είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Αφρικής. 
Πήρε το όνομά της από την Βασίλισσα Βικτώρια.
Εκτός αυτού, είναι η μεγαλύτερη τροπική λίμνη της Γης και η δεύτερη σε έκταση λίμνη γλυκού νερού της Γης. Είναι επίσης γνωστή ως μία από τις πηγές του Νείλου (για την ακρίβεια του Λευκού Νείλου, ενώ ο ποταμός που εκβάλλει σε αυτή ονομάζεται Καγκέρα).


ΓΟΥΪΝΙΠΕΓΚ
Το Γουίνιπεγκ αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο του Καναδά, καθώς επίσης και σημαντικό κέντρο για την καναδική γεωργία. Η πόλη βρίσκεται στο μέσο περίπου του Καναδά, περίπου 100 χλμ. βόρεια από τα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και 70 χλμ. νότια από την λίμνη Γουίνιπεγκ, που είναι η πέμπτη σε έκταση λίμνη του Καναδά και η ενδέκατη σε έκταση λίμνη σε όλον τον κόσμο. Το όνομα της πόλης προέρχεται από την γλώσσα των αυτοχθόνων Κρι (Cree), και σημαίνει «λασπόνερα».

ΗΡΙ

Η λίμνη Ήρι βρίσκεται στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά. Μαζί και με άλλες μεγάλες λίμνες (Σουπήριορ, Μίσιγκαν, Χιούρον και Οντάριο) περιέχουν το 50% του γλυκού νερού του πλανήτη.  που πήρε το όνομά της από τον ιθαγενή λαό Iroquian που ζούσε εκεί κοντά,  προέρχεται από το  Rhiienhonons, που λέγεται ότι σημαίνει «έθνος ρακούν», ίσως σε σχέση με ένα τοτεμικό ζωο που λάτρευαν εκεί.
Στην αρχή το περιβάλλον τους ήταν άγριο, αλλά αργότερα συγκέντρωσαν γύρω τους μεγάλο πληθυσμό, από την στιγμή που έφτασαν οι Ευρωπαίοι στην Αμερική. Τα ανθρώπινα έργα περιόρισαν τα μεγάλα δάση, ενώ στην περιοχή δημιουργήθηκαν διάφορες πόλεις.

Γύρω στο 1815, το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής ήταν οι μεταφορές των προϊόντων. Τότε δεν υπήρχαν οι σημερινοί δρόμοι και οι γνωστές άμαξες και έτσι χρειάζονταν πολλές εβδομάδες για να μεταφέρουν τα φορτία τους έως τα λιμάνια του Ατλαντικού από όπου έφευγαν για την Ευρώπη. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μεγάλο κανάλι από την λίμνη Ήρι ως τον ποταμό Χάντσον ώστε να μεταφέρουν πιο εύκολα και γρήγορα τα προϊόντα τους.

ΚΑΣΠΙΑ
Η Κασπία Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Γης. Έχει συνολική επιφάνεια 371.000 τ. χλμ. και όγκο νερού 78.200 κυβ. χιλιομέτρων. Ονομάζεται «θάλασσα» λόγω του τεράστιου μεγέθους της αλλά και επειδή όταν οι Ρωμαίοι πρωτοέφτασαν εκεί δοκίμασαν το νερό της και είδαν ότι είναι αλμυρό. Είναι τέτοιο το μέγεθός της, που ξεπερνάει τις επόμενες έξι μεγαλύτερες σε έκταση λίμνες μαζί.
Το όνομά της προέρχεται από τα λατινικά Caspius, από τα ελληνικά Kaspios, που ονομάστηκε για τους ιθαγενείς που ζούσαν στις ακτές του (αλλά που λέγεται ότι κατάγονταν από τον Καύκασο), τα λατινικά Caspii,  ίσως κυριολεκτικά «λευκοί.

ΚΟΜΟ

Λίμνη στην Ιταλία, που πήρε το όνομά της από την πόλη κατά μήκος της όχθης της, η οποία είναι η ρωμαϊκή Comum, από την κελτική «κοιλάδα» cumba (σύγκρινε coomb). Το αρχαίο του όνομα ήταν Lacus Larius. Το Lacus Comacinus αρχίζει να εμφανίζεται 4c. Συνδέεται με τον Βιργίλιο και τους δύο Πλίνιους

ΛΑΤΟΝΓΚΑ
Η Λάντογκα είναι λίμνη γλυκού νερού της ΒΔ Ρωσίας, στην περιφέρεια του Λένινγκραντ και τη Δημοκρατία της Καρελίας. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης και η 16η μεγαλύτερη στον κόσμο, καταλαμβάνει δε έκταση 18.135 τ.χλμ., είναι δηλαδή λίγο μικρότερη από την Πελοπόννησο

ΜΠΑΛΚΑΣ-Озеро Балхаш
Η λίμνη Μπαλκάς (καζακικά: Балқаш Көлі Μπαλκάς Κοέπι, ρωσικά: Озеро Балхаш Οζέρο Μπαλχάς) είναι μεγάλη λίμνη στο Καζακστάν, κεντρική Ασία. Με έκταση 18.428 χλμ² είναι η 13η μεγαλύτερη ηπειρωτική λίμνη στο κόσμο. Η λεκάνη απορροής της λίμνης βρίσκεται τόσο στο Καζακστάν όσο και στην Κίνα, ενώ ένα μικρό της μέρος βρίσκεται στην Κιργιζία. Η έκταση της λίμνης δεν είναι σταθερή και όπως η Αράλη συρρικνώνεται επειδή το νερό των ποταμών που εκβάλουν στη λίμνη χρησιμοποιείται για άρδευση



ΟΝΤΑΡΙΟ

Το 15% της έκτασης του Οντάριο καταλαμβάνεται από λίμνες και ποταμούς. Υπολογίζεται ότι στο Οντάριο υπάρχουν περισσότερες από 200.000 λίμνες, ενώ το συνολικό μήκος των ποταμών της επαρχίας φτάνει τα 100.000 χλμ.

Η ονομασία της λίμνης , η οποία με τη σειρά της οφείλει την ονομασία της σε παραφθορά της ιροκέζικης λέξης "Onitariio", που σημαίνει «όμορφη λίμνη», ή σε παραφθορά της επίσης ιροκέζικης λέξης Kanadario, που σημαίνει «όμορφο νερό».

ΟΧΡΙΔΑ

Στην αρχαιότητα η πόλη δίπλα στη λίμνη  ήταν γνωστή με το αρχαιοελληνικό Λύχνιδος/Λυχνίς (και μετέπειτα με το λατινικό Lychnidus), που πιθανόν σημαίνει «πόλη του φωτός», από το ελληνικό λυχνίς, «πολύτιμη πέτρα που εκπέμπει φως», από το λύχνος, «λάμπα, φορητό φως».[2] Το 879 μ.Χ. η πόλη δεν ονομαζόταν πια Λύχνιδος και αναφερόταν από τους Σλάβους ως Όχριντ, πιθανόν από τις Σλαβικές λέξεις βο χριντ, που σημαίνουν «στο λόφο», καθώς η αρχαία πόλη Λύχνιδος ήταν στην κορυφή του λόφου. Στη σλαβομακεδονική και τις άλλες νοτιοσλαβικές γλώσσες το όνομα της πόλης είναι Охрид‎ (Όχριντ) και στην αλβανική Ohër/Ohri (Όχερ ή Όχρι).
Οχρίδα < σλαβικής προέλευσης Охрид < о- +‎ хрид (βουνό, λόφος) / рид < πρωτοσλαβική *xridъ < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *(s)kreybʰ- (ξύνω, σκίζω)

ΠΡΕΣΠΑ

 Η αρχαία ονομασία των Πρεσπών ήταν Μεγάλη και Μικρά Βρυγηίς. Ως «Πρέσπες», είναι γνωστές από τους Βυζαντινούς χρόνους. Το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας λέει πως το τοπωνύμιο «Πρέσπες», προέρχεται από τον σλαβικό όρο «prespa», που κι αυτός προκύπτει από το παλαιοσλαβικό «sbpo», που σημαίνει «συγκεντρώνω, γεμίζω».

ΣΟΥΠΙΡΙΟΡ

ΤΑΓΚΑΝΙΚΑ

ΤΙΤΙΚΑΚΑ
Η λίμνη Τιτικάκα βρίσκεται στη Νότιο Αμερική σε οροπέδιο των Άνδεων, στα σύνορα της Βολιβίας και του Περού και σε υψόμετρο 3.812 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Είναι η σε μεγαλύτερο υψόμετρο πλεύσιμη λίμνη του κόσμου.Σε όγκο νερού είναι επίσης η μεγαλύτερη στην Νότια Αμερική.

Έχει συνολική επιφάνεια περίπου 8400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το βαθύτερο σημείο της εντοπίζεται στα 280 μέτρα περίπου. Εκτείνεται από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά σε μήκος 190 χιλιομέτρων. Το πλατύτερο σημείο της έχει εύρος 80 χιλιομέτρων.

Το νερό της λίμνης είναι βρόχινο ή προέρχεται από την τήξη των πάγων στις οροσειρές που την περιβάλλουν.
Οι όροι titi και caca μπορούν να μεταφραστούν με πολλούς τρόπους. Στην Aymara, το titi μπορεί να μεταφραστεί είτε ως πούμα, είτε ως μόλυβδος είτε ως χέβι μέταλλο. Η λέξη caca (kaka) μπορεί να μεταφραστεί ως λευκές ή γκρίζες τρίχες του κεφαλιού και ο όρος k’ak’a μπορεί να μεταφραστεί είτε ως ρωγμή είτε ως σχισμή, ή εναλλακτικά, ως χτένα πουλιού.[23] Σύμφωνα με τον Weston La Barre, η Aymara θεώρησε το 1948 ότι το σωστό όνομα της λίμνης είναι titiq’aq’a, που σημαίνει γκρίζο, αποχρωματισμένο, μολύβδινο πούμα. Αυτή η φράση αναφέρεται στον ιερό λαξευμένο βράχο που βρέθηκε στο Isla del Sol.[24] Εκτός από τα ονόματα που περιλαμβάνουν τον όρο titi και/ή caca, η λίμνη Titicaca ήταν επίσης γνωστή ως Chuquivitu τον 16ο αιώνα. Αυτό το όνομα μπορεί να μεταφραστεί χαλαρά ως σημείο λόγχης. Αυτό το όνομα επιβιώνει στη σύγχρονη χρήση στην οποία η μεγάλη λίμνη αναφέρεται περιστασιακά ως Lago Chucuito.

Ένας άντρας Aimara δίπλα σε μια βάρκα με καλάμια στη λίμνη Τιτικάκα
Ο Stanish υποστηρίζει ότι η λογική εξήγηση για την προέλευση του ονόματος Titicaca είναι παραφθορά του όρου thakhsi cala, που είναι το όνομα του ιερού βράχου στο Isla del Sol από τον 15ο έως τον 16ο αιώνα. Δεδομένης της έλλειψης κοινού ονόματος για τη λίμνη Τιτικάκα τον 16ο αιώνα, οι Ισπανοί πιστεύεται ότι χρησιμοποίησαν το όνομα της τοποθεσίας του πιο σημαντικού ναού των ιθαγενών στην περιοχή, thakhsi cala στο Isla del Sol, ως όνομα για το λίμνη. Με τον καιρό και με τη χρήση, αυτό το όνομα εξελίχθηκε σε Τιτικάκα

ΤΣΑΝΤ
Η λίμνη Τσαντ (γαλλικά: Lac Tchad) είναι ρηχή, ενδορεϊκή λίμνη στην Αφρική. Το νερό της είναι γλυκό, γεγονός ασυνήθιστο για μια ενδορεϊκή λίμνη, δηλαδή μια λίμνη της οποίας το νερό δεν καταλήγει στον ωκεανό. Η έκταση της λίμνης μειώθηκε κατά 95% από το 1966 μέχρι το 2001. Το 1963 είχε έκταση 25.000 τ.χλμ. και ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής και το 2001 είχε συρρικνωθεί σε 1.350 τ.χλμ. Οι λόγοι για αυτήν την συρρίκνωση είναι τόσο η μείωση των βροχοπτώσεων όσο και η αυξημένη άντληση υδάτων από την λίμνη και τους ποταμούς που εκβάλλουν σε αυτήν για αρδευτικούς σκοπούς.Η λίμνη θεωρείται κατάλοιπο μιας παλαιότερης λίμνης-θάλασσας του Ολόκαινου, γνωστή ως Μέγα-Τσαντ, που είχε έκταση μέχρι 441.600 τ.χλμ.
Τσαντ < Tchad (γαλλικά) από την ομώνυμη λίμνη < tšād (αραβική). Πιθανότατα η ονομασία παραπέμπει σε λέξη των ιθαγενών που σημαίνει "λίμνη"

ΧΙΟΥΡΟΝ-ΜΙΤΣΙΓΚΑΝ

Η λίμνη Χιούρον είναι μία από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου. Η έκτασή της υπολογίζεται σε 59.600 τ.χλμ.. Ανήκει στις Μεγάλες Λίμνες, στη Βόρεια Αμερική. Οι λίμνες Χιούρον και Μίσιγκαν θεωρούνται συχνά ως ένα σώμα νερού, επειδή βρίσκονται στο ίδιο υψόμετρο και συνδέονται με τα Στενά Μακίνακ. Η λίμνη Χιούρον-Μίσιγκαν με έκταση 117.702 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο. Αν θεωρηθούν διαφορετικές, τότε η Χιούρον είναι η τέταρτη και η Μίσιγκαν είναι η 5η μεγαλύτερη λίμνη στο κόσμο. Η λίμνη πήρε το όνομά της από τη φυλή Ινδιάνων Χιούρον, που ζούσε κοντά στη λίμνη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια